Hairy
EN NL
Performatieve installatie
door Senna Pauli & Eva Arends
What You See Festival
18 t/m 21 november 2021
okselhaar bosje

Senna:
"Ik zag er die avond behoorlijk femme uit. Ik droeg het rode cocktailjurkje dat voor mijn moeder te groot was, maar mijn vormen perfect omsloot. Het was eigenlijk bijzonder dat het daar gebeurde, in een gaybar in Rotterdam. Ik stond met een vriendin te kletsen, tijdens een slechte remix van Papparazi van Lady Gaga. We werden op onze schouders getikt door een jongen. Hij vroeg of wij een stel waren. Ik bevestigde dat. Dat waren we niet, maar ik wilde van hem af zijn. Hij ging nog niet weg. ‘Maar jullie zien er zo hetero uit.’ ‘Weet je wat niet hetero is?’ zei ik. Ik deed mijn arm in de lucht en ontblootte mijn oksel. Hij keek ernaar, draaide zich om, pakte zijn spullen, riep zijn vrienden en liep de bar uit."

Eva:
"Ik zag de fysiotherapeut geschokt kijken toen ik mijn armen omhoog deed om een gewicht naar beneden te trekken. Even was ik vergeten dat ik een hemdje aan had. Het verbaasde mij hoe erg zijn blik mij raakte, ik dacht dat het mij niks interesseerde wat hij van mij vond. Op dat moment besloot ik er wat langer voor te gaan en te gaan proberen mij minder te laten raken door die blikken. Ergens wilde ik mezelf ook zien zonder alle verfraaiingen. En nu raak ik er steeds meer gehecht aan. Ik vind het eigenlijk hele lieve bosjes."

roze slippers
roze slippers

Lichaamsbeharing wordt vaak als vies of onnatuurlijk gezien bij cis-vrouwen en personen met een feminiene genderexpressie. In een winkeletalage in de binnenstad van Utrecht, waar paspoppen gladgeschoren ten tonele verschijnen, vinden we levende paspop die niet aan deze norm voldoet. Gezeten in een ultieme jaren ’50 kleedkamer, compleet met alle noodzakelijke beautyproducten voor een wenselijk uiterlijk, maakt een vrouw zich klaar. Ze kamt haar haar. Met Hairy zetten wij een vraagteken bij die heersende gendernorm en zoeken we naar schoonheid in het extreme.
50s girl
vier oksels
Are you hairy just like us?

Loop een stukje door naar Theater Kikker, voor de expositie van dit doorlopende fotoproject. Tijdens dit project fotograferen en interviewen wij mensen met hun okselhaar. Om levensecht okselhaar te kunnen maken voor HAIRY ging Eva in de leer bij een pruikenmaker. Zij creëerde in totaal vier okselhaar stukjes, die ze baseerde op de foto’s van de modellen.

We hopen met dit project bij te dragen aan de zichtbaarheid van okselhaar en de geleefde ervaringen die hierbij horen. We zijn ons ervan bewust dat deze tentoonstelling nog een dominant wit en jong beeld laat zien van mensen met okselhaar. Om een inclusievere representatie te creëren en nog veel meer verhalen te verzamelen hebben we besloten om ARE YOU HAIRY JUST LIKE US door te zetten na afloop van What You See Festival.

Wil je meedoen? Aanmelden kan via: sennapauli@gmail.com. Het is ook mogelijk om deel te nemen als je geen okselhaar hebt, maar wél wil weten hoe dit voelt. Je kan dan op de foto met één van de vier okselhaarstukjes.

expo hairy

Djuna:
“Ik vind het weinig, maar het is volgens mij niet weinig. Maar ik wil wel graag meer én donkerder. Dat je er een patroontje in kan vlechten.”
Saar:
“Ik kwam op het idee doordat ik het okselhaar van mijn vriend heel mooi vond. Hij heeft heel fijn en zacht haar. Dat wilde ik ook."
Suus:
“Ik heb ook al heel lang drie haren op mijn kin. En dat is echt een soort van religieus grondgebied. Die mogen er niet uit.”
tv
Credits


Hairy

Concept: Senna Pauli & Eva Arends
Performance: Senna Pauli
Vormgeving, kostuum en haarwerk: Eva Arends
Artistiek advies: Bianca van der Schoot
Technisch advies: Gibson Houwer
Coproducent: What You See Festival
Flyerontwerp: Charlotte Brand
Website: Charlotte Brand


Are you hairy just like us?

Foto’s: Eva Arends
Teksten: Senna Pauli
Modellen: Djuna, Bart, Saar, Nana, Falun, Suus en Effie
Coaching haarwerk: Pilo Pilkes

Met dank aan:
Pilo Pilkes, Gemeente Utrecht, Joel Derksen
en alle deelnemers van ARE YOU HAIRY JUST LIKE US